Обрасци

Обрасци захтева и притужби

Јавне набавке

Конкурсна документација за набавке мале вредности

Конкурси

Опис конкурса и документација

Службe за информисање

Служба за информисање оштећених и сведока

Вести и саопштења

Саопштења за јавност  

На основу вишемесечног оперативног рада Ударне групе Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције, коју су чинили и полицијски службеници МУП-а, УКП, Одељења за борбу против корупције, Одсека за борбу против корупције у Нишу, порески инспектор одсека Пореске полиције у Нишу и службеници Царинске управе у Нишу, дана 19.02.2019. године лишени су слободе:

 1. АЦ (1956.), власник и одговорно лице предузећа „Цоја Промет“ ДОО Алексинац,
 2. АЦ (1983.), лице које заступа предузеће „Цоја Промет“ ДОО Алексинац,
 3. НЦ (1982.), одговорно лице предузећа „Цитрум АКЗ“ ДОО Београд
 4. ЗЦ (1957.), одговорно лице предузећа „Цитрум АКЗ“ ДОО Београд
 5. БК (1977.), одговорно лице предузећа „Д&Б Транс“ ДОО Дражевац,
 6. 57 пољопривредних произвођача са територије Смедерева, Смедеревске Паланке, Београда, Крагујевца ,Тополе и др.

 због постојања основа сумње да су учинили кривична дела:

 •  злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 КЗ,
 •  прање новца из чл. 245 КЗ
 •  фалсификовање службене исправе из чл. 357 КЗ,
 •  пореска утаја из чл. 225 ст. 2 КЗ,
 •  неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из члана 173а  став 2 Закон о пореском поступку и пореској администрацији. 

 Постоји основ сумње да су ова лица, као одговорна лица предузећа „Цитрум АКЗ“ из Београда, „D&B trans“ из Дражевца и предузећа „Цоја Промет“из Алексинца, као и  Н.Ј. (1973), запослени у предузећу „Цоја Промет“ који је тренутно у бекству, увозили воће из Грчке, исто превозили до хладњаче предузећа из Алексинца где су га препакивали и сачињавали лажну документацију о наводном откупу воћа од домаћих произвођача, на тај начин га представљајући као воће произведено у Србији а затим исто извозили у Руску Федерацију, чиме су предузећу из „Цоја Промет“ Алексинца прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 104.027.027,08 динара.

Сходно наведеном, лишено је слободе и 57 пољопривредних предузетника због сумње да су држали и користили новац за који су знали да потиче из криминалне делатности, а реч је о новцу који им је уплаћен од стране привредног друштва из Алексинца, на име ПДВ надокнаде на име наводног откупа воћа од њих, који стварно није извршен, већ је само сачињена неистинита документација о томе.

                Поред наведеног, осумњиченом А.Ц. (1956) се терети и да је у пореским пријавама за 2017. и 2018. годину приказао да је извршио откуп нектарине и брескве од пољопривредних произвођача, са исказаном ПДВ надокнадом у 2018. години у износу од 6.351.983,00 динара, а у 2017. години у износу од 3.060.384,00 динара и да има право на повраћај пореза односно порески кредит на име ПДВ накнаде коју је наводно платио пољопривредним произвођачима, што није учинио јер од наведених пољопривредних произвођача није вршио откуп нектарине и брескве, већ је о томе само сачинио лажну документацију.

                Такође, исти се терети и да је у пореској пријави за утврђивање пореза на добит правних лица лажно приказао да је од домаћих пољопривредних произвођача откупио нектарине и брескве у укупној количини од 528.884 кг за износ од 38.254.802,00 динара, иако је наведену количину нектарине и брескви набавио у Грчкој преко привредног друштва „Цитрум АКЗ“ које је формално увезло наведене количине нектарине и брескве за укупан износ од 73.136,00 еура, у динарској противвредности од 8.791.707,00 динара, тако да је мање исказао добит за пословну 2017. годину на редном броју 55 и 65 обрасца ПБ1 за износ од 29.463.095,00 динара, и на тај начин избегао да обрачуна, искаже, пријави и плати порез на добит правних лица у износу од 4.419.464,00 динара.

Кривична пријава је поднета и против привредног друштва „Цоја Промет“ ДОО Алексинац због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 КЗ, неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из члана 173а  став 2 Закон о пореском поступку и пореској администрацији и пореска утаја из чл. 225 ст. 2 КЗ.

Сви осумњичени су саслушани у Посебном одељењу за сузбијање корупције овог тужилаштва, осим Н.Ј. (1973) који се налази у бекству и према коме је предложено одређивање притвора и расписивање потернице.

Више јавно тужилаштво у Нишу је дана 05.01.2019. године донело Наредбу о спровођењу истраге против осумњиченог В.Ш. из Ниша, рођ. 1972. године због постојања основа сумње да је дана 02.10.2018. године, у Нишу, заједно са окр. Н.С. и З.Ђ. и још два непозната лица, у аутомобилској гаражи, без дозволе државног органа, неовлашћено држао већу количину ватреног оружја као и муниције за исто, а који предмети су приликом претреса гараже пронађени и одузети од стране полицијских службеника ПУ Ниш, чиме би учинио кивично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл. 348 ст. 3 у вези ст. 1, у саизвршилаштву у смислу чл. 33 Кривичног законика. Имајући у виду наведено, дана 05.01.2019. године, Вишем суду у Нишу је поднет Предлог за одређивање притвора према осумњиченог В.Ш. у трајању до 30 дана, због постојања околности да би боравком на слободи могао утицати на сведоке које је током истраге потребно испитати, околности које указују да ће осумњичени у кратком временском периоду поновити кривично дело као и што сам интензитет друштвене опасности означеног кривичног дела доводи до узнемирења јавности.

Више јавно тужилаштво у Нишу је дана 07.01.2019. године донело Наредбу о спровођењу истраге против осумњиченог Н.М. из Ражња, рођ. 1969. године због постојања основа сумње да је дана 05.01.2019. године, на релацији регионалног пута Ражањ-Појате, у пртљажнику путничког моторног возила, без дозволе надлежног органа, неовлашћено носио оружје, као и муницију за ватрено оружје у већој количини, који предмети су приликом контроле возила пронађени и одузети од стране полицијских службеника ПУ Ниш, чиме би учинио кивично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл. 348 ст. 4 у вези ст. 1 и 3 Кривичног законика. Такође, након саслушања осумњиченог, дана 07.01.2019. године, Вишем суду у Нишу је поднет Предлог за одређивање притвора према осумњиченог Н.М. у трајању до 30 дана, због постојања околности да би боравком на слободи могао утицати на сведоке које је током истраге потребно испитати.

 

                                                            Портпарол Вишег јавног тужилаштва у Нишу

                                                                                                      Борислав Радоњић

Након вишемесечног  оперативног рада Ударне групе, формиране од стране Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Посебног одељења за сузбијање корупције, а коју чине и Полицијски службеници УКП Одељења за борбу против корупције, Одсека за борбу против корупције у Нишу и Полицијске управе у Нишу, као и службена лица Пореске полиције у Нишу, Управе за спречавање прања новца, Републичко геодетског завода и Агенције за привредне регистре, дана 25.12.2018.год. лишени су слободе:

 1. осум. С.С. одговорног лица привредних друштва „Центаур СМ“ ДОО Бела Паланка, „Геоцентаур“ ДОО Приштина АП КиМ, „Трескамебл трговина“ ДОО Ниш, „Института за геодезију и грађевинарство" ДОО Ниш, „President Trading and Consulting“, Inc Wilmington и Удружења „Центар за регионалну економију" Ниш;
 2. осум. А.М. власника Предузетничке радњи за консултантске активности у вези са пословањем и осталим управљањем предузетник А.М. из Београда;
 3. осум. Б.Ђ. власника предузетничке радње „ELBOW“ из Београда;
 4. осум. Ђ.П. власника предузетничке радње „Владинг-градња" и „Владинг-градња и ентеријери“ из Ниша;
 5. осум. Љ.П. адвокат из Ниша.
 6. осум. З.З. адвокат из Ниша;
 7. осум. С.Л. одговорног лица „Markfarm CO“ ДОО Београд;
 8. осум. М.С. одговорног лица „Mega Managment“

због кривичних дела злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 КЗ, прање новца из чл. 245 КЗ и фалсификовање исправе из чл. 355 КЗ.

Наиме, постоји основана сумња да је осум. С.С. као одговорно лице привредног друштва „Центаур СМ“ сачинио фалсификовани уговор о пословно-техничкој сарадњи од 12.12.2004. године и Анекс наведеног уговора од 06.09.2005. године, на основу којих уговора је наводно привредно друштво „Треска тргомебел“ ДОО Београд пренело у својину без надокнаде привредном друштву „Центаур СМ“ већи број локала који се налазе на територији Републике Србије, након чега је осум. С.С. дана 26.08.2008. године донео одлуку о оснивању привредног друштва „Трескамебел трговина“ и као оснивачки капитал у овом привредном друштву унео локале у Књажевцу, Смедереву, Бору, Крушевцу и Суботици, а затим дана 24.03.2011. године донео одлуку о оснивању привредног друштва „Институт за геодезију и грађевинарство“ и као оснивачки капитал у овом привредном друштву унео пословни простор у Ваљеву и Гучи. Такође постоје основи сумње да је осум. С.С. као одговорно лице „President Trading and Consulting“, Inc Wilmington сачинио фалсификовани „споразумни предлог за закључење поравнања“ од 21.03.2009. године, који је закључен са привредним друштво „Diokom dd“ Сплит, на основу ког уговора је наводно привредно друштво „President Trading and Consulting“, Inc Wilmington стекло у својину пословни простор у Београду, ул. Пожешка бр. 67А, у површини од 295 квм, а затим је овај пословни простор пренео привредном друштву „Трескамебл трговина“ ДОО Ниш. Све напред наведене локале осум. С.С. је издавао преко привредног друштва „Трескамебл трговина“ и „Институт за геодезију и грађевинарство" и тиме овим привредним друштвима прибавио противправну имовинску корист у укупном износу од 123.765.745,22 динара (74.678.960,00 динара представља тржишну вредност наведених локала, а 49.086.785,22 динара је наплаћено на име закупнине), а који износ новца као и наведене пословне просторе је осум. С.С., као одговорно лице привредног друштва „Трескамебл трговина“ и „Институт за геодезију и грађевинарство" држао и користио иако је знао да потичу из криминалне делатности.

Такође постоји основана сумња да је осум. С.С. део новца до кога је дошао издавањем наведених локала, на основу фиктивних фактура, уплаћивао на рачуне адв. Љ.П., адв. З.З., А.М. власника „Предузетничке радњи за консултантске активности у вези са пословањем и осталим управљањем предузетник АМ“, Б.Ђ. власника предузетничке радње „ELBOW“ и Ђ.П. власника предузетничке радње „Владинг-градња" и „Владинг-градња и ентеријери“ из Ниша, који су, по претходном договору са осум. С.С., овако уплаћени новац подизали са рачуна, за себе задржавали по 5 %, а остатак предавали осум. С.С. иако су знали да наведени новац потиче из криминалне делатности.

Постоји основана сумња да су осум. М.С. и осум. С.Л. на основу фиктивних фактура уплаћивали новца на рачуне адв. Љ.П., адв. З.З. и Ђ.П. власника предузетничке радње „Владинг-градња и ентеријери“, који су затим по претходном договору и уз посредовање осум. С.С., овако уплаћени новац подизали са свог рачуна, за себе задржавали по 5 %, а остатак предавали осум. С.С. који је затим новац предавао осум. М.С. и осум. С.Л. иако су знали да наведени новац потиче из криминалне делатности.

Свим осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова у ком року ће, ради саслушања, бити приведени у Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу.

 

Дана 14.12.2018.год., по налогу ВЈТ у Нишу, Посебног одељења за борбу против корупције, а након вишемесечног оперативног рада и у сарадњи са УКП Одсеком за борбу против корупције у Нишу и Безбедоносно информативном агенцијом, лишени су слободе:

1. В.К., из Ниша, рођ. 1958.године, лекар специјалиста – вештак Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, због кривичног дела примање мита из чл. 367 ст.1 КЗ,

2. Р.Б., из Ниша, рођ. 1947.године, због кривичног дела примање мита у помагању из чл. 367 ст.1 у вези чл. 35 КЗ,

3. А.С., из Ниша, рођ. 1952.године, због кривичног дела примање мита у  помагању из чл. 367 ст.1 у вези чл. 35 КЗ,

4. В.Ш., из села Злот, Општина Бор, рођ. 1972.године, због кривичног дела примање мита у  помагању из чл. 367 ст.1 у вези чл. 35 КЗ,

5. М.Д., из Ниша, рођ. 1950.године, због кривичног дела давање мита из чл. 368 КЗ,

6. С.М., из села Црнољевица, Општина Сврљиг, рођ. 1948.године, због кривичног дела давање мита из чл. 368 КЗ,

7. Ж.Ј., из села Велики Дреновац, Општина Алексинац, рођ. 1946.године, због кривичног дела давање мита из чл. 368 КЗ,

8. М.К., из села Злот, Општина Бор, рођ. 1958.године, због кривичног дела давање мита из чл. 368 КЗ.

Наиме, постоји основана сумња да је осм. В.К. у својству лекара специјалисте - вештака, орагана вештачења у првостепеном поступку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, посредно преко Б.Р., А.С. и В.Ш., унапред захтевао и примио новац од М.С., Ј.Ж., Д.М. и К.М., у износима од 100 до 800 еура, како би у оквиру свог службеног овлашћења извршио службену радњу коју не би смео да изврши, односно како би, приликом вештачења у првостепеном поступку у предметима М.Г., Ј.В., Д.Д. и К.П., а у вези са поднетим захтевима за признавање права на новчану надокнаду за помоћ и негу другог лица, сачинио позитиван налаз, мишљење и оцену, без претходно обављеног непосредног прегледа пацијената, што је у односу на наведена лица и учинио.